De populairste Nederlandse gerechten

De Nederlandse keuken wordt over het algemeen beschouwd als hartig en nuchter. Het is niet zonder reden dat stevige stoofpotten met vlees, aardappelen en groenten tot de meest populaire Nederlandse  gerechten behoren. Ondanks alle regionale banden wordt het culinaire landschap ook beïnvloed door Suriname en Indonesië. Daarnaast staat Nederland ook bekend om de grote liefde voor zoete & zoute drop, hagelslag bij het ontbijt en de overheerlijke gefrituurde snack uit de muur. Bijna alle Nederlandse gerechten kunt bij talloze cafés en restaurants in ons land halen. Wat echter ook leuk is, is om in uw vakantiehuis het gerecht zelf te bereiden met ingrediënten uit de lokale supermarkt of boerderij. Om u te inspireren hebben wij tien populaire Nederlandse gerechten beschreven. Lees dus snel verder! 

 


Versgevangen vis uit de Noordzee, een van de populairste Nederlandse gerechten

Nederland heeft een eeuwenoude geschiedenis als het gaat over vissers. In de rijke kustwateren van de Noordzee leven platvissen zoals tong en schol. Daarnaast is de zee ook vol met kabeljauw, makreel en goudbaars die worden gevangen in de netten van de vissers op hun kotters en trawlers. De haven van Scheveningen is het toneel van een dagelijkse visafslag in de vroege ochtend. Voor een ‘goede vangst’ bent u in Scheveningen dan ook zeker aan het juiste adres. Er zijn in zowel het centrum als aan de boulevard talrijke restaurants te vinden die u verleiden met de heerlijke Nederlandse visspecialiteiten. Als u niet uitgebreid wilt eten maar wel wilt genieten van dit typische Nederlandse eten raden wij u aan om een broodje haring te halen bij een van de viskramen die u door heel het land kunt vinden. 

Overheerlijke zeevruchten uit Zeeland

In het zuidwesten van Nederland wordt de provincie Zeeland, die wordt gekenmerkt door eilanden en schiereilanden, beschouwd als een paradijs voor liefhebbers van zeevruchten. Vooral de platte en wilde oesters, rauw of gegrild, zijn erg in trek. In de dorpen Yerseke en Vrouwenpolder kunt u tijdens rondleidingen een kijkje nemen achter de schermen van de oesterteelt. Op de Oesterdam bij Tholen is het zelfs mogelijk om de lekkernijen zelf te vangen. Een ander populair Nederlands gerecht uit de Zeeuwse keuken is de malse kreeft uit de rotsachtige gebieden van de Oosterschelde. Deze kreeft wordt vaak geserveerd met lichtzoute bijgerechten. 


OestersOesters uit Zeeland

Het wildvlees uit de diepe bossen van de Veluwe

De Veluwe in de provincie Gelderland is een van de meest gevarieerde natuurgebieden van Nederland met bossen, heidevelden en mossteppen. Een hoge concentratie landbouwvoedingsmiddelen heeft een deel van de regio de bijnaam FoodValley bezorgd. De Veluwe is vooral beroemd om het wildvlees waaronder hert, haas en wild zwijn vallen. Deze culinaire vleesgerechten worden vooral in het najaar geserveerd in de talrijke sterrenrestaurants en op culinaire festivals zoals de Wilddagen in het dorp Vierhouten.

Jenever, een heerlijk drankje van Nederlandse bodem

Jenever is de nationale drank in Nederland. De drievoudig gedistilleerde schnaps, gemaakt van graan en jeneverbessen, wordt traditioneel puur en goed gekoeld geserveerd in kleine tulpvormige glaasjes. De oorsprong van jenever gaat terug tot de 15e eeuw. Dit typische Nederlandse drankje heeft zijn succes gekend in Schiedam in het zuiden van Nederland. Toentertijd zaten hier namelijk honderden destilleerderijen die zich uitsluitend toelegden op de productie van jenever. U kunt in de voetsporen van deze industrie treden in het plaatselijke jenevermuseum en de Hollandse molengalerij De Nolet met zijn eeuwenoude distilleerderij.


JeneverJenever in twee typische tulpenglaasjes

Brouwen met traditie: bier

In Nederland wordt al sinds de Middeleeuwen bier gebrouwen. In de 17e eeuw waren er ongeveer 700 brouwerijen in de provincies. Grote biermerken en talrijke kleine producenten kenmerken ook vandaag nog het culinaire landschap. Brouwerij De Molen, die wordt beschouwd als een van de beste ambachtelijke bierbrouwerijen ter wereld, is gevestigd in een molen in Bodegraven, Zuid-Holland. Een van hun specialiteiten is een diepdonker stout gerijpt in een whiskyvat biertje met een zilte karameltoets. Liefhebbers van geschiedenis komen aan hun trekken in het Nationaal Biermuseum De Boom in Alkmaar, dat over een historische gelagkamer beschikt.

Bitterballen

Bitterballen staat bij veel Nederlanders bekend als typisch Nederlands eten. Een leuk feitje over dit gerecht is dat het, ondanks dat de naam anders doet vermoeden, helemaal niet bitter is. De gepaneerde en gefrituurde gehaktballen van kalfs- of runderragout worden zo genoemd omdat ze oorspronkelijk werden gegeten met de maagbittere jenever. Nu zijn de kleine krokante balletjes, die sinds 2020 deel uitmaken van het immaterieel cultureel erfgoed van Nederland, een populair bijgerecht bij een koud biertje. De beste manier om ze te eten is door ze in mosterd te dopen terwijl ze nog warm zijn. Als je op een gezellige kroegavond een "Bittergarnituur" bestelt, krijg je er naast bitterballen ook andere gefrituurde lekkernijen bij, zoals kleine frikandellen.


BitterballenBitterballen met mosterd

Patat

De Nederlanders worden beschouwd als wereldkampioen op het gebied van snacks. Naast kroketten van kaas, vis of vlees en frikandellen, die doen denken aan gefrituurde worstjes, is friet zeer populair. De gefrituurde aardappelstaafjes worden in het oosten en zuiden van Nederland "friet" genoemd, terwijl ze in de andere streken "patat" worden genoemd. De patat is het lekkerst als ze knapperig zijn aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. Veel mensen kiezen er voor om bij dit typische Nederlandse eten een van de vele (pittige) sauzen te kiezen. Een echte specialiteit is het ‘patatje speciaal’. Dit is een bakje met patat met een mengsel van mayonaise, kerrieketchup en gehakte rauwe uien. 

Het gele goud van Nederland

Kaas wordt beschouwd als het ‘gele goud’ van Nederland. Deze lekkernij is er in veel verschillende soorten en maten maar de bekendste blijft toch wel de kaas Gouda. Een leuk feitje over deze kaas is dat deze helemaal niet in de gelijknamige stad wordt gemaakt. Dit gebeurt namelijk in de omliggende boerderijen en dorpen in het Groene Hart. Wat u echter wel in Gouda kunt vinden is de traditionele kaasmarkt die vanaf begin april tot eind augustus plaatsvindt. Naast deze markt is een bezoek aan het Kaasmuseum in Bodegraven ook een aanrader voor de echte kaasliefhebbers. Hier krijgt u boeiende inzichten in de productie van boerenkaas.


Kaas, het gele goud van NederlandDe kaasmarkt in Gouda

Het heerlijke lamsvlees uit Texel

Kaas wordt beschouwd als het ‘gele goud’ van Nederland. Deze lekkernij is er in veel verschillende soorten en maten maar de bekendste blijft toch wel de kaas Gouda. Een leuk feitje over deze kaas is dat deze helemaal niet in de gelijknamige stad wordt gemaakt. Dit gebeurt namelijk in de omliggende boerderijen en dorpen in het Groene Hart. Wat u echter wel in Gouda kunt vinden is de traditionele kaasmarkt die vanaf begin april tot eind augustus plaatsvindt. Naast deze markt is een bezoek aan het Kaasmuseum in Bodegraven ook een aanrader voor de echte kaasliefhebbers. Hier krijgt u boeiende inzichten in de productie van boerenkaas.

De zoete lekkernij poffertjes

Poffertjes is een typisch Nederlands gerecht dat vaak wordt vergeleken met pannenkoekjes. Deze 

Gebaksspecialiteit gemaakt van deeg dat bestaat uit tarwe- en boekweitmeel wordt in de kleine holtes van een ‘poffertjespan’ gebakken. Alleen al het snel zien draaien van de meestal muntgrote ronde hapjes bij een poffertjeskraam is een belevenis. Ze zijn niet helemaal doorgebakken. Op die manier behouden ze een zacht centrum. Een klontje boter en wat poedersuiker erover en klaar is de zoete traktatie. 


Poffertjes in een poffertjespanPoffertjes in een typische poffertjespan

 



Laat ons weten wat je van dit artikel vind!

Artikel delen met vrienden, familie en/of collega's

Nederland

Vakantiewoningen in de omgeving

Zeeuwse Cottage Wemeldinge
Nederland Zeeland Wemeldinge NL4424.200.1

Zeeuwse Cottage Wemeldinge

max. 5 personen
4 kamers | 3 slaapkamers | 1 badkamer

Citta Romana
Nederland Zuid-Holland Hellevoetsluis NL3221.102.1

Citta Romana

max. 6 personen
4 kamers | 3 slaapkamers | 2 badkamers

Velthorst 4
Nederland Gelderland Nunspeet NL8071.206.1

Velthorst 4

max. 4 personen
3 kamers | 2 slaapkamers | 1 badkamer

Inspiratie

Bestemmingen - Vakantie ideeën

Blog

Meer ideeën voor uw vakantie