Bredene: Alle bestemmingen, tips & info voor uw vakantie!
In Bredene aan de Belgische kust blijft er niets te wensen over: het fijne zandstrand nodig uit om te zwemmen en spetteren en een wandeling door het prachtige landschap van West-Vlaanderen inspireert natuurliefhebbers. Bredene staat bovendien bekend om de talrijke naturistenstranden, waar fans van deze badcultuur samenkomen.
INHOUDSOPGAVE
Bredene - Bezienswaardigheden
Bredene Strand
Bredene is een kleine plaats in de regio West-Vlaanderen. De plaats aan de Belgische kust is een populaire badplaats met een breed zandstrand. Dit strekt zich uit over 4 km en vormt een prachtige eenheid met de duinen. Het strand van Bredene is in goed bewaakte stukken ingedeeld. Daar kunt u zwemmen, zandkastelen bouwen, paardrijden of watersport beoefenen. Diverse restaurants, bars, en kiosken en de stad Brugge op ongeveer 21 km afstand beloven een afwisselend verblijf.
Bredene Duinen
Bredene is een plaats zonder dijk aan de kust van België en een populaire bad- en campingplaats. Het kustplaatsje vormt een harmonische eenheid met de brede duinen en ongerepte zandstranden, die zich 4 km langs de mooie Noordzeekust uitstrekken. Duinen en strand nodigen uit om te wandelen, zonnen of paardrijden. Daarnaast is de prachtige zee perfect voor een duik of watersportactiviteiten. Ook kan u de visserskapel Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Duinen bezoeken, die het belang van de Noordzee voor de inwoners aangeeft.
Fort Napoleon
Sinds 2000 is fort Napoleon als museum toegankelijk. Op het terrein werden aanvankelijk illegale feesten gehouden, dat al tientallen jaren aan verval onderhevig was. Tegenwoordig herinneren alleen nog de stenen muren aan de fascinerende geschiedenis van deze legerbasis. Maar zelfs stille getuigen kunnen spreken: Tijdens een rondleiding komt u meer te weten over het verleden en de architectuur van dit unieke bouwwerk. Aan de Oosteroever vindt u veel winkels, cafés en restaurants.
Spioenkop Uitkijktoren
De kleine Spioenkop-uitkijktoren bevindt zich boven de duinen bij Bredene aan de Belgische kust en is zeer populair voor korte wandelingen. Wie hier zin in heeft, kan een kleine pauze houden en vanaf ongeveer 30 m hoogte over Wenduine kijken. Via een kort wandelpad vanaf de kust kunt u omhoog gaan naar de Spioenkop-uitkijktoren. Dit pad leidt door de duinen die met gras zijn begroeid en geeft u uiteindelijk een prachtig uitzicht over de Belgische kust. Het omringende natuurgebied is ongeveer 157 ha groot.
Duinbossen
De Duinbossen zijn in de 11e eeuw ontstaan toen grote zandverstuivingen hier de bodem vormden. Wandel door dit natuurparadijs, waar zwarte dennen, meidoorns, populieren en vele andere planten groeien. Vele paden leiden door het beboste duinenlandschap. In het bos is ook een mountainbikeroute, die door de plaatselijke mountainbikeclub is aangelegd. Bovendien vindt u hier zeldzame dieren zoals de rode bosmier en de kunstsprinkhaan. De dichte struiken bieden ook een leefgebied voor vogels, bijvoorbeeld nachtegalen en tortelduiven.
Bredene Stadscentrum
Typisch voor Bredene zijn de klinkerstenen, die u vaak aan de Belgische kust vindt. Vooral rondom de Duinenstraat in de plaats Bredene aan Zee vindt u veel cafés en winkels. Vanaf hier bent u heel snel op het strand. De blauw-wit gestreepte watertoren mag niet ontbreken tijdens een wandeling door de stad. Hier is een kleine tentoonstelling over de waterwinning te zien. Liefhebbers van geschiedenis voelen zich aangetrokken tot Het Turkeyehof. Deze voormalige polderboerderij uit de vroege 18e eeuw herbergt een historisch streekmuseum.
Bredene - Geheime plekken
Het Duinenkerkje bij Bredene bezoeken
Als u de kust van Bredene 10 kilometer naar het westen volgt, ontdekt u op het strand van Oostende de stevige toren en de massieve bouw van de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk. Het Duinenkerkje ligt in een beschermd duin- en polderlandschap. Bezienswaardig zijn het classicistische hoofdaltaar uit 1771 en het grote barokke schilderij dat een schipbreukscène uitbeeldt.
Wandelen in de Paelsteenpanne
Wandelliefhebbers wacht een paradijs in de vochtige duinenvallei aan de voet van de Spanjaardduin. Het gebied, dat Paelsteenpanne wordt genoemd en is omgeven door duinen, staat elke winter onder water. Hierdoor ontstaat een vochtige voedingsbodem voor mossen en zeldzame planten zoals waterpunge en wilde orchidee. In de andere seizoenen kunt u hier genieten van een ware bloemenpracht.
Uitstap naar het beschermd natuurgebied Ter Yde
Een rit van 25 kilometer naar het westen langs de kust brengt u van Bredene naar het beschermd natuurgebied Ter Yde. Het 80 hectare grote duinlandschap wordt doorkruist door wandelpaden langs verschillende duinformaties met gevarieerde begroeiing. Met uitzondering van het rode wandelpad dat tijdens het broedseizoen (half maart tot half juli) is gesloten, kunt u het hele jaar door op verkenning gaan.
Mooi uitzicht vanaf de vuurtoren van Vosseslag
De 13 meter hoge vuurtoren van Vosseslag verrijkt de kust tussen Bredene en De Haan met een trekpleister voor jong en oud. De toren is open voor publiek en biedt een geweldig uitzicht vanaf het platform. Ook de groen-wit gestreepte toren zelf is een lust voor het oog dankzij de artistieke herinrichting door Guillaume Bijl.
Bredene in 3 dagen
Dag 1
Uw vakantie in Bredene brengt u naar de Belgische Noordzeekust van West-Vlaanderen. Het lange zandstrand met zijn brede duinenstrook is elk jaar de belangrijkste trekpleister van deze kustplaats met ongeveer 18.000 inwoners. Een wandeling op het strand met uitzicht op de ruisende golven mag daarom op de eerste vakantiedag beslist niet ontbreken. In de warme zomermaanden luidt een verfrissende duik in de zee en het eerste zandkasteel de mooiste tijd van het jaar voor het hele gezin in. In het koudere jaargetijde geniet u van de frisse zeebries en het uitzicht op de Noordzee tijdens een korte wandeling door de duinen. Verken vervolgens het levendige centrum van de plaats. Vooral rondom de Duinenstraat is er met veel winkels, cafés en restaurants altijd wat te doen. Met een Belgische wafel in de hand of een portie typische Belgische friet start de vakantie ook op culinair gebied precies goed.
Dag 2
Op de tweede vakantiedag in Bredene staat een spannende geschiedenisles op het programma. De plaats maakte in de Tweede Wereldoorlog deel uit van de voormalige Atlantikwall en tot op heden getuigen enkele bunkers in de duinen van deze geschiedenis als verdedigingslinie. Tijdens een wandeling kunt u de bunkers van buiten bezichtigen. Wie meer over het onderwerp wil weten, is met een bezoek aan het openluchtmuseum Atlantikwall met originele bunkers, loopgraven en veel spannende achtergrondinformatie aan het juiste adres. Nog verder terug gaat de geschiedenis rondom Bredene tijdens een bezoek aan het fort Napoleon in Oostende direct bij de toegang van uw vakantieplaats. Deze imposante vestiging is vernoemd naar de tijd van de Franse keizer Napoleon Bonaparte en werd aan het begin van de 19e eeuw gebouwd. Nu herbergt het fort een tentoonstelling over de geschiedenis van het fort en zijn omgeving, die ook voor kinderen leuk is.
Dag 3
Op dag 3 staat een leuke sportieve verkenning van de omgeving op het programma. De vlakke paden achter de kust en in het binnenland zijn uitstekend geschikt voor fietsuitstapjes met het hele gezin. Een nabijgelegen bestemming is het gezinspark De Sierk in het naburige De Haan. Het is een grote speeltuin in circusthema. De moeite waard is een korte fietstocht naar de op 4 km gelegen vuurtoren in Vosseslag. Vanuit de uitkijktoren heeft u een fantastisch wijds uitzicht over de Noordzee en het duinenlandschap dat zich uitstrekt tot in het binnenland. Zeer praktisch voor uitstapjes is de Kusttram. Deze tramlijn verbindt de kustplaatsen langs de Belgische Noordzeekust met elkaar. Zo kunt u na lange wandelingen of fietstochten met de tram altijd weer terug naar Bredene worden gebracht. Weer terug in de vakantieplaats is een partijtje midgetgolf de perfecte afsluiting van de dag.
Bredene - Klimaat
Het water in Bredene is in de zomer ook verfrissend koel. In juli en augustus bedraagt de watertemperatuur bijna 20 graden Celsius. De gemiddelde luchttemperatuur is in deze beide maanden met ongeveer 18 graden het hoogst. De kans op regen neemt toe naarmate het jaar vordert. Van augustus tot december moet rekening worden gehouden met elf dagen neerslag. Ook in januari is het nog nat. Van mei tot augustus schijnt de zon gemiddeld negen tot tien uur per dag. In januari en februari zijn er de laagste temperaturen. De gemiddelde temperatuur bedraagt 5 graden Celsius.